En hårdfør, stedsegrøn, blomstrende klatreplante, der også dufter og ikke har særlige krav? Det er den toscanske jasmin! Derudover optager denne fantastiske plante ikke meget plads og klatrer uden at beskadige din mur. Ved hjælp af de mest stillede spørgsmål fortæller vi dig, hvordan du får det bedste frem i denne plante.

Kan den toscanske jasmin stå i fuld sol?

Ja, absolut! En placering i solen eller halvskyggen er det foretrukne sted for den toscanske jasmin, eller stjernejasmin. Jo mere sol, desto flere blomster. Vidste du, at der udover arten med hvide blomster også er sorter med gule og lyserøde blomster? Og denne jasmin blomstrer længe; fra juni til september. Placer ikke klatreren et sted med meget vind. Det bryder den sig ikke om, og det kan betyde, at den ikke overlever en meget kold vinter.

Er den toscanske jasmin stedsegrøn?

Så længe klatreplanten står et sted med ikke for meget vind, forbliver den grøn om vinteren. Det kan ske, at nogle grene og blade bliver brune på grund af frostskader. Dette kan du klippe væk om foråret, og så vil planten skyde igen.

Er den toscanske jasmin hårdfør?

Trachelospermum jasminoides – det er den latinske navn for den toscanske jasmin – kan tåle kulde ned til -10 grader. Vind i kombination med kulde kan være ødelæggende. Hvis det bliver koldere, kan du beskytte planten ved at dække den med et lag tørt løv eller halm eller med fiberdug.

Hvordan kan du få en toscansk jasmin til at klatre?

Alle kender de "sugekopper", som en almindelig efeu bruger til at klatre op ad mure, ofte med beskadigelse af murene som resultat. Den toscanske jasmin har ingen "sugekopper". Den snor sig med sine ranker omkring fx hegn. Du kan altså ikke blot placere en toscansk jasmin mod en mur; den har brug for hjælp til at klatre i form af en espalier eller et net. Når du har plantet en ny plante, så fordel rankerne godt over espalieret. Planten vokser mest mod lyset (især opad), så hvis du vil have den til at brede sig mere ud, kan du hjælpe den lidt. Endnu en fordel: en klatreplante som almindelig efeu bliver meget bred over tid. Den toscanske jasmin vokser meget "slankere" og optager derfor meget lidt plads. For hver meter, du vil have dækket, skal du bruge to planter. Den kan til sidst blive op til fire meter høj.

Hvordan og hvornår kan du beskære en toscansk jasmin?

I princippet behøver denne klatrer ikke at blive beskåret. Men hvis den begynder at miste sin form eller hvis blomstringen aftager, fordi planten er blevet meget træagtig, kan du beskære den. Foråret, efter frosten er væk, er det bedste tidspunkt til dette. Så kan du også klippe eventuelle frostskader væk.

Er en toscansk jasmin giftig?

Den hvide saft, der kommer fra stænglerne, når du beskærer planten, er let giftig. Du kan få hudirritation af det. Det er derfor bedst at bære handsker, når du arbejder med planten.

En toscansk jasmin som hæk

Så længe underlaget er godt, i form af en espalier eller et net, klatrer den toscanske jasmin lystigt. Du kan derfor også lave en hæk med den! Det kan være en mærkelig opgave og det tager tid at få en tæt hæk, men vi har løsningen til dig: en toscansk jasmin som færdighæk. Jasminen er allerede plantet mod en espalier, som er fuldt vokset, og ved at placere flere planter ved siden af hinanden, kan du få en fantastisk smuk hæk. En hæk med alle fordelene ved en toscansk jasmin: stedsegrøn, blomstrende og duftende.

Overvejer du at plante en toscansk jasmin? Vi siger: gør det! Du vil bestemt ikke fortryde det. Hvis du kan placere planten ved fx din hoveddør eller terrasse, kan du nyde duften optimalt. Hvis du har spørgsmål om den toscanske jasmin, ring, mail eller chat med os.