Du har sikkert set den stående et sted i haven: thuja, også kendt som livstræet. Thuja er en stedsegrøn kaprifol, der er meget velegnet som hækplante. Denne vintergrønne plante kaldes også hækkaprifol og danner meget smukke tætte hække. Ideel, hvis du vil skabe lidt mere privatliv i din have. Derudover vokser thuja hurtigt tæt og har smukke skælformede blade. Kort sagt: den ideelle hæk for et grønt og naturligt udseende i din have. Vil du vide mere om thuja som hækkaprifol? Så er du kommet til det rette sted!

Plante en thuja-hæk

Det dejlige ved en thuja-hæk er, at de er ret tilgivende, når det kommer til jordtype og placering. De vokser lige så godt i fuld sol som i skygge. Nogle arter kan måske blive lidt blege, når de står i skarpt sollys, men det er så også det eneste. Thujaer bryder sig dog ikke om våde fødder, så sørg i hvert fald for god dræning, når du planter dem. Har du først plantet thujaen? Så kræver denne smukke hæk ikke meget opmærksomhed. Giv dem nok vand og næring, og de kan holde i mange år. Det er dog nødvendigt at beskære dem af og til, cirka to til tre gange om året. Skælkaprifoler skyder nemlig ikke fra deres gamle træ, så hold dem smukke og tætte med nogle regelmæssige beskæringer. Bonus: god vedligeholdelse hjælper også med at holde sygdomme væk.

Hvordan beskærer jeg min thuja?

Med den rette viden og gode beskæringsredskaber er det heldigvis ikke alt for svært at beskære en thuja. For at nyde en smuk grøn hæk er det vigtigt at beskære thujaen regelmæssigt. Thuja er en skælkaprifol, hvilket betyder, at de ikke regenererer fra deres gamle træ. Du beskærer altså aldrig din thuja-hæk længere end til, hvor grenene er grønne. Så længe der er blade på grenene, kan thujaen nemlig skyde igen. Regelmæssig tilbageskæring holder hækken ikke kun smuk og kompakt, men sørger også for, at hækken forbliver tæt, hvilket giver det nødvendige privatliv. Du kan beskære hækken med både en hæksaks og en elektrisk saks. Sørg i hvert fald for, at du ikke beskærer hækken for meget tilbage. Og hvornår er det bedst at gøre dette? Den ideelle periode for at beskære thuja-hækken er mellem maj og september. I disse måneder er der generelt nok sollys, så hækken kan komme sig godt efter beskæringen. Bemærk: sørg for, at det ikke længere fryser. Hækplanter har nemlig brug for meget energi for at beskytte sig mod frost. Vil du gerne beskære thuja-hækken to gange? Det kan du sagtens. Sørg i hvert fald for, at du har givet thujaen en første beskæring inden udgangen af juni.

Er thuja giftig?

Ja, thuja er giftig. Men ingen panik. Du skal nemlig tage en ordentlig bid for at blive meget syg eller dø af det. Det giftige stof i livstræet kalder vi thujon, og det findes i alle dele af thujaen. Især bladene og kegleformede frugter indeholder meget af dette stof. Det er derfor klogt at bære handsker og eventuelt beskyttende tøj, når du skal beskære hækken. Kontakt med thujon kan nemlig føre til kløe, hudirritationer og andre allergiske reaktioner. For dyr er thuja farlig. Thuja forbliver grøn hele året rundt og ser derfor ud som en lækker snack for mange dyr. Tag derfor hensyn til dette, når du planter en thuja-hæk. Og når du skal beskære thujaen? Sørg for at rydde beskæringsaffaldet op, så dyr ikke kan spise det.

Hvilken thuja passer bedst til dig?

Men hvilken thuja passer bedst til din have? Her kommer det sjove: mangfoldigheden af thuja-kultivarer er fantastisk! Glem de kedelige, ensformige kaprifoler. Thujaer er forskellige med deres variation i bladfarver, vækstformer og frostbestandighed. Fra den langsomtvoksende thuja 'Smaragd', perfekt til en lav hæk i en lille have, til de kæmpestore livstræer som thuja 'Martin', thuja 'Atrovirens' og thuja 'Excelsa', der forvandler din have til et grønt paradis. Der er noget for enhver smag, så du finder helt sikkert den perfekte thuja-hæk, der passer perfekt til dine privatlivsbehov og haveindretning.

Andre hækkaprifoler

Er en thuja-hæk alligevel ikke lige dig? Intet problem. Vi tilbyder også et bredt udvalg af andre hækkaprifoler og hækplanter. Og er du i tvivl om, hvorvidt thuja er det rigtige valg, eller har du et andet spørgsmål? Bare rolig, vores medarbejdere står klar hver dag i vores butik i Venlo, eller kontakt os online.