Hvis du vil have en virkelig stram hæk i din have, der også giver meget privatliv, er liguster den perfekte (og billigste!) hækplante til formålet. Vi fortæller dig gerne alt, hvad du skal vide; fra tips ved køb til beskæring.
Liguster i korte træk
Der er faktisk to slags liguster, som er mest kendt: almindelig eller vild liguster (Ligustrum vulgare) og hæk-liguster (Ligustrum ovalifolium). Disse ligner hinanden meget, men hæk-liguster er en dyrket sort, og almindelig eller vild liguster – navnet siger det egentlig selv – er den oprindelige art. Hvis biodiversitet er vigtig i din have, foretrækkes almindelig eller vild liguster: fugle, sommerfugle og bier elsker det!
Er en liguster vintergrøn?
Alle ligusterarter er semi-vintergrønne: i en streng vinter kan de miste deres blade, og under en mild vinter kan bladene blive siddende. Kultivaren Atrovirens holder bladene længst.
Hvor meget vokser en liguster om året?
Der er små forskelle inden for de forskellige arter, men generelt er en liguster en meget hurtig vækst. Hvert år kommer der ca. 30 til 40 cm til. Ideelt når du har plantet hækken med små planter: inden for et par år vil ligusterhækken have den ønskede højde!
Hvor ofte skal du beskære en liguster?
Fordi en liguster vokser så hurtigt, skal du regelmæssigt beskære hækken for at holde den pæn. Vi anbefaler at gøre dette to gange om året: første gang i maj/juni og anden gang i august eller september. Hvis du lige har plantet hækken, skal du ikke beskære toppen det første år. I de følgende år gør du dette dog. Dette vil give dig en flot kompakt og tæt hæk. En ekstra tip: hvis du holder hækken lidt bredere i bunden end i toppen, får den nederste del af hækken også nok lys. Således forbliver hækken flot grøn fra bund til top.


Sådan planter du din ligusterhæk
Ligusterplanter leveres normalt som barrod. Dette betyder, at der ikke er jord ved rødderne ved levering. Dette er den billigste mulighed. Barrod kræver dog lidt mere opmærksomhed end planter i potter. Barrod må ikke tørre ud. Plant din hæk straks efter levering! Lav et plantehul, der er stort nok til, at rødderne ikke knækker eller klemmes. Se nøje på planten, hvor dybt den har stået i jorden hos gartneren; planterne skal nu stå i samme dybde. En liguster stiller få krav, men jorden skal være godt drænet. Hvis du er i tvivl, bland da jorden fra plantehullet med plantejord til hække. Dette fylder du plantehullet med. Når hullet er fyldt igen, træd forsigtigt jorden til, så ligusteren står stabilt. Giv derefter rigeligt med vand. Vil du gøre det helt nemt for dig selv? Vi har også færdighække i vores sortiment.
Hvornår planter du din ligusterhæk?
Du kan bedst plante din ligusterhæk i den periode, hvor planterne også er tilgængelige. Barrod er for eksempel kun tilgængelig mellem midt oktober og marts. Ved (kommende) frost er det ikke praktisk at plante: unge planter er endnu ikke tilstrækkeligt resistente.
Har en ligusterhæk brug for gødning?
Vores nordeuropæiske jord giver i princippet præcis, hvad en ligusterhæk har brug for. Men hvis du er i tvivl om jordens kvalitet, eller hvis hækken står et lidt tørrere sted, kan det være klogt at tilføre lidt ekstra gødning. Den bedste tid til dette er efter beskæring i maj/juni. Vores bøge- og hækgødning indeholder præcis, hvad næsten enhver hæk har godt af! I øvrigt, hvis du har plantet din hæk med plantejord, behøver du ikke tilføre gødning det første år.
Hvor giftig er liguster?
At liguster har giftige dele, ved næsten alle. At dette ikke nødvendigvis er et problem, ses af, at denne hæk bliver plantet så meget! Både bladene og bærrene er giftige, hvis de spises. Generelt bliver ligusterhække beskåret, før de danner bær, så dette løser sig selv. Og så længe du ikke spiser bladene, er der intet problem. Lad heller ikke dine kæledyr spise liguster. Har du en hund, der gerne leger med grene, når du beskærer? Hold den da inde denne gang!
Har du yderligere spørgsmål om liguster, som ikke er nævnt her? Eller leder du efter flotte hækplanter? Vi står klar med professionel rådgivning! Ring, mail eller chat med os.