Laurbærhækken er en af de mest populære typer hække, der plantes over hele verden. Det unikke udseende af laurbærhækken, som adskiller sig fra for eksempel en nåletræshæk, tiltrækker mange haveentusiaster. Og det er ikke så mærkeligt med de smukke (vinter)grønne blade og den tætte, kompakte vækst! I vores omfattende haveguide om laurbærhække finder du nyttige oplysninger, der kan hjælpe dig med at vælge den rigtige laurbærhæk til din have eller med at pleje en laurbærhæk, der allerede står i din have.

Forskellige typer Laurbær

Der findes mange forskellige laurbærtyper i hele verden. Men hvilken der er bedst egnet til din have, afhænger blandt andet af, hvor meget plads du har, og hvilke krav du stiller til hækken. I vores sortiment har vi forskellige former af laurbærkirsebær, der passer til forskellige typer haver og ønsker. For eksempel skiller laurbærkirsebæret 'Herbergii' sig ud med sin rigelige blomstring, mens laurbærkirsebæret 'Otto Luyken' forbliver meget lavere end andre laurbærkirsebær og dermed er meget velegnet til mindre haver. Nedenfor fremhæver vi nogle af de mest populære valg. Eller se her et komplet overblik over vores sortiment af laurbær.

Laurbær Otto Luyken: ideel til små haver

'Otto Luyken' er en speciel variant af Prunus lauroceracus. Denne stedsegrønne hækplante når en højde på cirka 1,25 meter. Med sin kompakte vækst og skinnende mørkegrønne blade er den en dekorativ tilføjelse til enhver have. Den trives både i sol og skygge og tilpasser sig forskellige jordtyper. På grund af sin begrænsede maksimale højde er 'Otto Luyken' perfekt til hække op til 1 meter. Dens langsomme vækst betyder også mindre vedligeholdelse; en årlig beskæring er tilstrækkelig. Hvad der adskiller 'Otto Luyken' fra andre laurbær, er de aflange, ovale blade med en skinnende overflade. Disse giver hækken et mindre formelt look sammenlignet med andre stedsegrønne hække. Dens blomstringsperioder i både forår og efterår, med iøjnefaldende hvide blomster, giver haven et livligt udseende.

Populær laurbærhæk: laurbær Rotundifolia

En af vores mest solgte laurbærhække er laurbæren 'Rotundifolia'. Rotundifolia er en tæt busk med bemærkelsesværdigt store og skinnende blade. Med sin evne til at vokse hurtigt (omkring 50 cm om året) er den en ideel hækplante. Denne plante kan beskæres kraftigt, hvis den bliver for stor, og vil derefter skyde igen. Takket være sine store ovale blade med en skinnende overflade har laurbæren 'Rotundifolia' et karakteristisk udseende. I modsætning til mere formelle hække er denne laurbær vanskeligere at beskære i en stram form, hvilket understreger dens naturlige glans. Den er desuden stedsegrøn, så du kan nyde dens skønhed hele året rundt.

Smalt voksende laurbær: laurbær Genolia

Leder du efter en laurbær, der forbliver forholdsvis smal? Så er laurbær Genolia måske det bedste valg! 'Genolia' er en laurbærkirsebær, der naturligt forbliver smal med sine oprette grene, hvilket gør den perfekt til smalle hække. Med sin kompakte vækst er denne hækplante desuden meget tæt som afskærmning. Bredden af laurbærhækken vil være omkring 80-90 cm med en maksimal højde på 350 cm. De skinnende mørkegrønne blade af 'Genolia' er smalle og ovale. Beskæring er bedst om foråret eller efteråret. Hvis 'Genolia' bliver for stor, kan den beskæres kraftigt til cirka 40 cm over jorden, hvorefter den vil skyde igen.

Grøn og kompakt: laurbær Obelisk

En anden forholdsvis smal laurbærhæk er laurbær Obelisk. Laurbær Obelisk kaldes på latin Prunus laurocerasus ‘Obelisk’, og i modsætning til andre oprette laurbærkirsebær sorter, kendetegnes laurbær Obelisk af sine mindre og rundere blade. Den mørkegrønne nuance af bladene er sammenlignelig med den af laurbær Genolia. Laurbær Obelisk adskiller sig desuden fra andre laurbær ved sin mere kompakte oprette vækst, overlegne vinterhårdførhed og æstetisk tiltalende små blade, der gør beskæringen lettere. Med en maksimal højde på 4 meter og en bredde på 100 cm er årlig beskæring (1-2 gange) nok til en smuk hæk.

Laurbærhæk plantning og beskæring

Plantning og beskæring af en laurbærhæk er ikke svært. Både laurbærkirsebær og portugisisk laurbær trives på forskellige jordtyper og placeringer. Det er dog vigtigt, at jorden er godt drænet, da kun få hækplanter tåler våde fødder. Rodrot kan være et problem under sådanne forhold. Beskæring kræver lidt mere tid end for mange andre hækplanter, da de dekorative blade af laurbærhækken let kan beskadiges af en stor hækkesaks. Brug af en beskæringssaks til at klippe grene, der forstyrrer formen, én ad gangen, er en bedre mulighed.

Pasning af portugisisk laurbær kræver mere opmærksomhed i de første år end almindelig laurbærkirsebær. Dette er en af de vigtigste forskelle mellem laurbærkirsebær og portugisisk laurbær. Laurbærkirsebær er tørketolerant, men jorden, hvor en portugisisk laurbærhæk står, skal holdes fugtig, indtil planterne er fuldt etablerede. Når først de er godt rodfæstede, vil ingen laurbærhække have mange problemer under tørke.

Har du stadig spørgsmål om laurbær, eller er du i tvivl om, hvilken laurbær der er egnet til din have? Kontakt os gerne via chat.