Hvad er din primære grund til at plante en hæk? Hvis det er privatliv, er en stedsegrøn hæk et oplagt valg. Og hvilken slags have ønsker du? Romantisk, eller måske stram og moderne? Hvis du vælger en hæk, der passer til din havestil, får du et solidt fundament! Vi hjælper dig gerne med at træffe dit valg.

Stedsegrønne hække

Den første grund til at sætte et grønt hegn eller en hæk op er typisk privatliv. Og det privatliv ønsker du selvfølgelig også om vinteren. En vintergrøn eller stedsegrøn hæk er perfekt: den har løv hele året rundt, hvilket skærmer din have eller terrasse året rundt. Der findes mange stedsegrønne hække, og vi vil gerne fremhæve disse tre favoritter!

Toscansk jasmin hæk (Trachelospermum jasminoides)

Denne klatreplante er blevet meget populær de seneste år. Og med god grund! Udover at planten har blomster i lang tid, som endda dufter dejligt, er den stedsegrøn. Denne færdighæk kan også holdes ret smal; ideel til de mindre haver. Toscansk jasmin trives næsten overalt. Kun på det nordvendte sted trives den ikke. Toscansk jasmin kan anvendes i enhver havestil; fra romantisk til stram og moderne.

Glansmispel hæk (Photinia fraseri)

Photinia passer godt i de mere traditionelle haver. Den tager lidt mere plads, men er også en virkelig smuk og større hækplante. Om foråret får den røde blade, som senere på året bliver grønne. Nogle arter blomstrer også og danner bær, men det virkelige blikfang ved glansmispel er de røde blade. Sæt den ikke i kold østenvind, det kan den ikke lide.

Olivenpil hæk (Elaeagnus ebbingei)

Det latinske navn på denne hækplante er næsten ulæseligt (du siger: ee-lee-agnus), men de danske navne er lettere at huske: olivenpil eller sølvblad. På grund af det smukke grågrønne løv passer denne hæk godt i en stram, moderne have. Hvis du ikke beskærer hækken, får den hvide blomster om efteråret og derefter også røde bær med en sølvagtig glød. Denne hækplante er meget vindbestandig, men kan miste sine blade i meget strenge vintre.

Udover disse favoritter har Budgetplant også flere vintergrønne færdighække i sortimentet. Som den meget anvendte portugisiske laurbær (Prunus lusitanica) og taks. Selvfølgelig kan du også finde de kendte efeu-hække: Hedera helix hos os.

Løvfældende hække

Hvis du elsker årstidernes skiften, er en løvfældende hæk lige noget for dig. Hække, der ikke er helt stedsegrønne, kaldes løvfældende hække. Om vinteren mister de deres blade, helt eller delvist, og om foråret kommer der friske nye blade.

Ambratræ (Liquidambar)

Ambratræet skifter farve smukt i løbet af året: fra gul til rødviolet. Jo mere fugtigt hækken står, jo mere violet bliver bladene. Denne hæk er meget nem at vedligeholde. Den trives dog bedst i fugtig jord. Hos Budgetplant kan du vælge mellem to forskellige arter: det almindelige ambratræ (Liquidambar styraciflua) og ambratræet ‘Worplesdon’. Der er nogle forskelle i bladene, men også i stammen. Både i den landlige have og den moderne have kommer denne hæk til sin ret.

Rød bøgehæk og grøn bøgehæk (Fagus sylvatica)

Bøgehække er de klassiske hække til en mere klassisk eller landlig have. De trives bedst i lidt tør jord; hvis du har lerjord, er denne hæk mindre velegnet. Undersøg dette, hvis du er i tvivl. Bøgehække er meget nemme at passe. Den grønne bøgehæk starter om foråret med friske og skinnende grønne blade. Den røde variant får, selvfølgelig, røde blade om foråret. Begge sorter får brune blade om efteråret, som delvist falder af om vinteren. Disse hække giver stadig privatliv om vinteren, men med brune eller visne blade.

Avnbøg (Carpinus betulus)

Avnbøg ligner den grønne og røde bøgehæk. Forskellen er, at avnbøgen mister sine blade helt om vinteren, efter at de først er blevet gule om efteråret. En avnbøg kan stå i lerjord: den har meget få krav. Hvis du er i tvivl mellem disse to, er avnbøgen måske et bedre valg.

Der er mange flere løvfældende hække som den tidligere meget brugte ligusterhæk. Men også vinterlinden (Tilia cordata) tilbyder vi som færdighæk. Finder du det svært at vælge? Eller vil du vide, hvornår det er bedst at plante din hæk? Ring, mail eller chat med os for professionel rådgivning.