Japansk kristtorn er i dag utroligt populær som hækplante, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Oprindeligt fra Korea og Japan er denne medlem af kristtornfamilien næsten ugenkendelig som sådan. I modsætning til de sædvanlige kristtornplanter har den ingen takkede blade eller farverige røde bær. Nej, Ilex crenata ligner faktisk meget buksbom! Dens blade har næsten samme størrelse og form som Buxus sempervirens, men det er kun en af de mange ligheder mellem disse to plantearter.
Ligheder og forskelle med buksbom
Lighederne er så markante, at japansk kristtorn ofte bruges som erstatning for buksbom. Og med god grund! Den bliver ikke generet af buksbom-møl og de svampe, der forårsager buksbomsyge, så du får næsten samme udseende uden buksbom's ulemper. I nogle tilfælde kan Ilex crenata endda være et bedre valg end buksbom, fordi den kan blive større og er lidt mere vinterhårdfør. Desuden tilbyder japansk kristtorn et bredere udvalg af bladfarver.
Hvad er så forskellen mellem japansk kristtorn og buksbom? Selvom de ligner hinanden meget, er de to helt forskellige plantearter. Japansk kristtorn, videnskabeligt kendt som Ilex crenata, er stærkere og sundere end buksbom. Den er ikke modtagelig for de forskellige buksbomsygdomme, og buksbom-rupsen lader den helt være. Det gør japansk kristtorn til den perfekte erstatning for buksbom, især nu hvor truslerne mod buksbomhække har spredt sig over hele verden. For eksempel har Paleis Het Loo erstattet alle sine buksbomhække med japansk kristtorn af disse grunde.
Når det kommer til udseende, er der minimale forskelle mellem de to planter. Den lette kartelning på bladkanterne af japansk kristtorn afslører dens slægtskab med kristtorn, mens bladranden på buksbom er helt glat. Bladene på japansk kristtorn sidder også skiftevis på grenene, mens de på buksbom sidder overfor hinanden. I en tæt hæk er disse forskelle dog næsten usynlige.
Naturligvis er der stadig gartnere, der hævder, at intet kan måle sig med buksbom, og det forstår vi fuldt ud. Men hvis du alligevel leder efter et alternativ til din buksbomhæk, så er japansk kristtorn et fremragende valg. Især japansk kristtorn 'Dark Green' bliver ofte plantet for at erstatte en syg buksbomhæk og få den til at forsvinde.
Forskel mellem kristtorn og japansk kristtorn
Navnet "crenata" betyder "takket", hvilket sammen med dens slægtskab med kristtorn kan skabe forvirring. Selvom Ilex crenata stadig har en let kartelning på bladkanterne, er det næsten usynligt med det blotte øje. På afstand ser de ægformede blade af japansk kristtorn ud til at have en glat bladrand. De frugter, som andre Ilex-arter har, mangler også på japansk kristtorn; bærrene er gemt under bladene og er næppe synlige.
Selvom blomstringen af japansk kristtorn er ret ubemærket, er den langt fra kedelig! De mørkegrønne blade udstråler ro og gør Ilex crenata perfekt til at skabe struktur i haven. Det er også grunden til, at den spiller en fremtrædende rolle i japanske haveudformninger. Desuden er alle dyrkningsformer af japansk kristtorn stedsegrønne, hvilket betyder, at din have aldrig vil se bar og vissen ud, selv ikke om vinteren.
Japansk kristtorn som hæk
Japansk kristtorn er meget velegnet til at skabe lave hække med stramme former, perfekt til at plante mellem bede. Men den kan også blive op til to meter høj, især japansk kristtorn 'Green Hedge' er velegnet til det. Takket være dens langsomme vækst er japansk kristtorn ideel til formklipning, ligesom buksbom og taks. Så uanset om du ønsker en standard rektangulær hæk eller noget helt andet, er mulighederne næsten uendelige med japansk kristtorn.
Plantning og pleje
De omgivende krav til japansk kristtorn er sammenlignelige med dem for buksbom. Begge arter er stærke hækplanter, der kan klare næsten alle godt drænede jordtyper. Så længe jorden i din have ikke er for vandholdig, kan du plante japansk kristtorn. Det er et spørgsmål om at grave en rende, eventuelt lave drænhuller i bunden og sætte planterne oprejst i jorden. Ofte kan du gøre dette alene, især fordi japansk kristtorn primært bruges til lave hække. Men der er også sorter, der er velegnede til højere hække, hvor du måske har brug for lidt hjælp.
Når den først er plantet, kræver japansk kristtorn minimal opmærksomhed. Den er vinterhårdfør og kan vokse godt på næsten enhver placering. I de første par uger efter plantning er det klogt at give ekstra vand, så rødderne kan vokse godt. Eventuelt kan du tilføje lidt kunstgødning eller havejord, hvis din have har meget tung jord eller holder meget fugt. Men når først rødderne er etableret, vil hækplanten forblive smuk i lang tid. Hvad angår beskæring, er der en forskel med buksbom, da japansk kristtorn vokser lidt hurtigere.
Er du stadig i tvivl om, hvilken hæk der er egnet til dig, eller har du andre spørgsmål? Tøv ikke med at kontakte os.