Vil du plante en hæk og gerne vide, hvad forskellen er mellem planter med rod system, klump og potte? I denne blog forklarer vi forskellene samt fordele og ulemper, så du efter at have læst ved, hvad der passer bedst til dine ønsker.

Hvad betyder egentlig: rod system, klump og potte?

Når vi taler om hækplanter, taler vi ofte om rod system, klump og potte. Men hvad betyder det egentlig? Og hvad er fordele og ulemper? Den største forskel mellem disse tre dyrkningsmetoder er prisen. Rod system er generelt det billigste, da det er mindre arbejdskrævende at dyrke. En plante i potte er det dyreste, da det er en mere intensiv proces end planter med rod system eller klump. Derudover er risikoen for tab større ved planter med rod system end ved planter med klump eller i potte. Mere om fordele og ulemper kan du læse nedenfor.

Plante med rod system

Hækplanter, der sælges med rod system, er dyrket i åben jord. Disse planter har kun 'bare rødder' uden jord omkring, når de tages op af jorden og gøres klar til levering. Når du køber en plante med rod system, betyder det, at der ikke er jord omkring rødderne, og at planterne kommer direkte fra åben jord. Dette kaldes også undertiden bare, nøgne eller bare rødder. Den store fordel ved en plante med rod system er, at det er billigere end træer eller buske i potte. Da planterne kun kan tages op af jorden, når de er i dvale, er hækplanter med rod system kun tilgængelige om efteråret og vinteren. Ulempen ved rod system er, at du har større risiko for tab, da bare rødder er mere sårbare. Du kan dog mindske risikoen for tab ved at plante dem med det samme, holde rødderne godt fugtige og bruge en jordforbedrer ved plantning. Endelig er det vigtigt at vide, at rod system har brug for mere tid til at danne en tæt hæk, fordi det skal udvikle nye rødder i jorden.

Plantetid: midt oktober til midt april (bemærk: ikke ved frost!)
Fordel: billig valg, let at transportere, lidt vægt
Ulempe: risiko for tab, begrænset periode tilgængelig, skal hurtigt plantes
Tilgængelige planter: hovedsageligt mindre størrelser op til 100 cm, med undtagelse af bøgehæk, der er tilgængelig op til ca. 2 meter som rod system. Andre tilgængelige sorter er liguster, taks, laurbær, buksbom, tjørn, slåen, hybenroser, aronia, rød berberis, gul kornel, amelanchier og spidsløn.

Plantes inden for maks. 3 dage efter modtagelse af hækplanten/-planterne. Hækplante som rod system er tilgængelig i perioden fra midt oktober til midt april. Bestilling kan ske allerede 3 måneder i forvejen.

Plante med klump

Hækplanter med klump er planter, der graves op med jord omkring rødderne. Planter med klump dyrkes ligesom planter med rod system også i åben jord, men de er lidt ældre planter, der er beskåret, omplantet og plejet undervejs. Dette fremmer forgrening og roddannelse, hvilket gør disse planter mindre sårbare end planter med rod system. Efter bestilling af hækplanter med klump graves de op manuelt eller maskinelt, hvor jorden omkring rødderne bliver siddende. Derved dannes en solid klump, der pakkes ind i jute eller andet solidt materiale for at holde klumpen sammen. En hækplante med klump er billigere end en plante i potte, men dyrere end en hæk med rod system. Fordelen er dog, at de lettere slår rod end planter med rod system, da de kommer med jord og det hele fra marken. Jorden omkring rødderne sikrer, at rødderne ikke tørrer ud eller beskadiges så hurtigt.

Plantetid: fra september/oktober til og med april (ikke ved frost!)
Fordel: billigere end planter i potte, mindre risiko for tab end rod system
Ulempe: begrænset periode tilgængelig, klumpen kan tørre ud
Tilgængelige planter: et bredere sortiment, inklusive større størrelser af nåletræer, taks og laurbær, og nogle hækplanter leveres kun som klump.

Plantes inden for maks. 5 dage efter modtagelse af hækplanten/-planterne. Hækplante med klump er ikke tilgængelig om sommeren. Hækplanter med klump bør plantes så tidligt som muligt i sæsonen. Klumpen er derfor tilgængelig fra september/oktober til og med april.

Plante i potte

Til sidst har vi planterne i potte. Dette er planter, der allerede som unge planter er dyrket i potter. Da planten vokser, bliver de omplantet i større potter efter behov. Dette kræver mere pleje og opmærksomhed end planter, der dyrkes direkte i jorden, og derfor er planter i potte også dyrere. En stor fordel er dog, at planter i potte (med den rette pleje) næsten altid slår rod, og tabssatsen er meget lav. Derudover kan planter i potte plantes hele året rundt, selv om sommeren. Dette er en stor fordel, da rod system og klump ikke er tilgængelige i sommermånederne. Fordi rødderne af potte-dyrkede hækplanter er fuldt rodfæstet i potten, slår de let rod, når de er plantet.

Plantetid: hele året (ikke ved frost!)
Fordel: slår næsten altid rod, er tilgængelig hele året, behøver ikke plantes med det samme
Ulempe: dyrere at anskaffe
Tilgængelige planter: planter i potte er populære, fordi de kan plantes hele året. Kendte og populære hækplanter, der er tilgængelige i potte, er laurbær, taks, ilex (kristtorn, en erstatning for buksbom) og nåletræer.

Plantning af dine hækplanter

Sørg ved plantning for et tilstrækkeligt stort hul og bland jorden med ny pottemuld for en god næringsbase. Efter plantning er det vigtigt at beskære hækplanterne med det samme. Dette hjælper planten med at fokusere på sine rødder og skabe nye forgreninger, hvilket gør hækken tættere og pænere.

Plantning af din hæk med bare rødder

Lav et rummeligt plantehul, der er stort nok til, at rødderne kan passe uden at blive beskadiget. Når du skal plante en hæk, er det praktisk at grave en rende og spænde en snor, så du får en lige hæk. Fugt derefter rødderne og plantehullet godt. Bland den opgravede jord med jordforbedrer. Placer planten i den rette højde i plantehullet (kun rødderne skal være helt dækket af jord), fyld hullet med den blandede jord og tryk det let. Giv derefter straks vand. Skal du plante en bøgehæk? Dyp aldrig planterne med bare rødder i en spand vand, da bøgen har nødvendige svampe på rødderne, som ikke må skylles væk.

Plantning af din hæk med klump

Skal du plante en hæk med klump, lav da et plantehul, der er 1,5 gange så stort som klumpens størrelse. Også her kan du grave en rende og spænde en snor for en lige linje. Sæt planterne med klump i vand i 10 minutter, eller sørg for, at plantehullet er godt fugtigt. Bland den opgravede jord med jordforbedrer. Placer derefter planten i den rette højde i plantehullet, kun klumpen skal være helt dækket af jord. Er der jute omkring klumpen? Lad det blive, da jutesækken sikrer, at klumpen ikke falder fra hinanden. Jute nedbrydes naturligt inden for 1 år. Har du en plante med trådklump? Klip da tråden løs i toppen og fold den ud. Fyld derefter hullerne med den blandede jord, tryk let og giv hækken straks vand.

Plantning af din hæk med potte

Har du købt planter med potte? Lav da et hul, der er 1,5 gange så stort som pottens størrelse. Også her gælder det: skal du plante en hæk, så grav en rende og spænd en snor for en lige linje. Fjern forsigtigt potten fra planten