Har du en solrig have og er du nysgerrig på, hvilke hækplanter der er egnede? Forstår vi godt! Ikke alle hækplanter er nemlig lige glade for en solrig placering. I denne blog giver vi tips om, hvordan du bedst kan pleje dine hækplanter og deler vores yndlings hækplanter til en solrig have. Læs videre, hvis du vil vide mere!

Tips til pleje af hækplanter i solen

Leder du efter flere oplysninger og tips om, hvordan du bedst plejer dine hækplanter? Vi har samlet nogle praktiske tips, så du kan nyde en smuk hæk i lang tid.

Den rigtige jordforberedelse: En ordentlig forberedelse er halvdelen af arbejdet. Og det gælder også for at klargøre jorden. Tilsæt kompost til jorden for at forbedre jordstrukturen og for at sikre, at der er nok næringsstoffer i jorden.

Vanding: Selvom hækplanterne i denne blog trives godt i solen, har de også brug for nok vand. Især i den første vækstfase er det vigtigt, at planterne får nok vand. Gå derfor regelmæssigt med haveslangen eller vandkanden og sørg for, at de får det nødvendige vand. Men pas på: gør ikke jorden for våd, da der så er større risiko for, at der opstår rodskader som fx rodbrand.

Beskæring: For at skabe den ønskede form og tæthed, sørg for, at hækplanterne beskæres regelmæssigt. Hvornår du gør dette afhænger selvfølgelig af den plante, du har valgt, men generelt beskærer man en hækplante om foråret eller lige efter blomstringsperioden.

Mulching: For at hjælpe jorden og planterne i din have lidt ekstra, kan du tilføje et lag muld. Mulching hjælper jorden med at holde på fugten, men det reducerer også ukrudt og beskytter rødderne mod ekstreme (varme) temperaturer. Praktisk, når du planter hækplanter på et solrigt sted i din have.

Vedligeholdelse: Gå regelmæssigt en tur rundt i haven og kontroller planterne for skadedyr og sygdomme. Jo hurtigere du opdager eventuelle afvigelser, jo hurtigere kan du gøre noget ved det og holde din hæk sund.

Hvilke hækplanter kan tåle sol?

Laurbærkirsebær (Prunus laurocerasus)

Leder du efter en passende hækplante til fuld sol? Så er laurbærkirsebær måske den plante, du søger. Laurbærkirsebær (Prunus laurocerasus) trives nemlig fint på en solrig placering og er med sine blanke og stedsegrønne blade en smuk tilføjelse til din have. Planten klarer sig også godt i forskellige jordtyper og er et godt valg, hvis du søger en hæk, der giver meget privatliv, men fungerer også godt som en lav dekorativ afskærmning.

Liguster (Ligustrum)

Liguster er også et glimrende valg, hvis du leder efter en hækplante, der trives godt i fuld sol. Liguster har været en populær gæst i europæiske haver i århundreder, og vi forstår godt hvorfor. Så længe vintrene ikke er for strenge, beholder ligusteren sine smukke grønne blade året rundt. Desuden vokser de hurtigt, så du kan på relativt kort tid nyde en flot høj hæk. Og hvis dette endnu ikke har overbevist dig... ligusteren er også ret vedligeholdelsesfri, hvilket gør den meget velegnet som hækplante.

Oleander (Nerium oleander)

Leder du efter en hækplante, der trives godt på et solrigt sted og også producerer smukke blomster? Så er oleander måske det rigtige valg for dig. Oleander forvandler din have til en smuk middelhavsoase. Du kan næsten hele sommeren nyde de smukke hvide, lyserøde eller røde blomster. Og selvom vi oftest ser oleander som en containerplante, er oleander også egnet til at plante op ad en mur eller som en smal hæk. Men pas på: Selvom oleander er utrolig smuk, er både blade og blomster giftige, så sørg for, at børn og kæledyr ikke kan komme til dem.

Spansk Gyvel (Spartium junceum)

Spansk gyvel, også kaldet kostplante, er en absolut solelsker, der tilføjer et strejf af elegance til din have. Med sine lange, tynde stængler dækket med lysegrønne blade og duftende gule blomster, har denne plante et unikt udseende, der tilføjer noget særligt til enhver have.

Taks (Taxus baccata)

For os som hækspecialister er taks (på dansk også kaldet bær-taks) naturligvis en ægte favorit. Taks (Taxus baccata) er meget hårdfør, stedsegrøn, kræver lidt vedligeholdelse og er også utrolig stærk. Med sine tætte, mørkegrønne nåle og langsomme vækst er taks perfekt egnet til formelle hække. Selvom taks vokser langsomt, er det værd at vente på, for taks kan blive meget gammel.

Hækplanter købes hos Budgetplant: topkvalitet men billigere

For alle slags hækplanter – også færdighække – kan du altid finde det, du søger hos Budgetplant! Gennem vores indkøb hos faste avlere og effektiv behandling og pleje kan vi tilbyde vores store sortiment til lavere priser. Du kan vælge at bestille online eller besøge vores 30.000 m2 store havecenter i Venlo. Uanset hvad du vælger: Har du spørgsmål, kan du kontakte os via mail, telefon eller chat. Vi står klar med professionel rådgivning!