Lerjord er en frugtbar jordtype, men den kræver ofte ekstra pleje og opmærksomhed. Lerjord kan både blive meget våd og meget tør. Når det regner i lang tid, kan der op grund af dårlig dræning f.eks. dannes vandpytter. Omvendt kan det være svært at holde lerjord fugtig under langvarig tørke. Har du en have med lerjord? Så kræver havearbejde generelt lidt mere omsorg og opmærksomhed. Men med de rette planter kan du også skabe en smuk hæk i lerjord. Vil du vide, hvilke hækplanter der er velegnede til din lerholdige have? Vi har samlet vores tips til dig.

Sådan sørger du for, at hækplanter trives i lerjord

Har du lerjord i din have? Her deler vi vores tips til at forbedre lerjorden og hvad du skal tage hensyn til, for at få hækplanter til at trives i din have.

Jordforbedring: Lerjord er naturligt en næringsrig jord, men det er stadig en god idé at forbedre jordstrukturen. Ved at forbedre jordstrukturen sikrer du bedre dræning og beluftning, så jorden ikke bliver for våd og forbliver våd. Tilsæt en god mængde kompost, organisk gødning eller bladmuld til det øverste jordlag. Det er bedst at gøre dette om foråret eller efteråret og ved hver ny plante, du sætter i lerjorden.

God dræning: Vi nævnte det allerede, men lerjord er naturligt en fugtig jord. Fordi du ikke vil have, at vandet står stille, kan du plante på hævede bede og tilføje grus. Gå desuden ikke på jorden, når den er våd, da du gør lerjorden mere våd og kompakt. Store klumper ler kan du bryde med en skovl eller spade. Har du en tør og hård overflade? Så løber vandet af lerjorden i stedet for at blive optaget. Tilsæt derfor et lag barkflis eller andet organisk materiale om foråret, da det hjælper jorden med at holde på fugten og regulere jordtemperaturen.

Korrekt pleje: Endelig er korrekt pleje af din hækplante vigtig. Det begynder selvfølgelig allerede ved plantningen af din hækplante. Sørg for at plante hækplanten i den anbefalede dybde og plant dem ikke for dybt. Hvis du planter hækplanterne for dybt, er risikoen for rodbrand større. Regelmæssig beskæring er også vigtig, ikke kun for at fremme vækst og blomstring, men også for at bevare den ønskede form.

Velegnede hækplanter til lerjord

Nu ved du, hvordan du kan forbedre lerjorden i din have, og hvordan du kan skabe de rette forhold for dine hækplanter. Ikke alle hækplanter er velegnede til lerjord, men vi har sammensat en fin udvalg af hækplanter, der trives godt i fugtig og fast lerjord.

1. Prydkirsebær (Prunus serrulata): Hvis du elsker blomster, er prydkirsebær et godt valg. Prydkirsebær trives med lidt hjælp godt i fugtig lerjord og tilføjer med sine smukke forårsblomster også en masse farve til din have.

2. Avnbøg (Carpinus betulus): Avnbøgen er måske en af de mest kendte hækplanter, og det er ikke uden grund. Avnbøgen er et fremragende valg, hvis du leder efter en hækplante, der er velegnet til lerjord. Den er også populær for sin tætte vækst og evne til at blive formet til forskellige former.

3. Kvalkved (Viburnum opulus): Kvalkved trives også i fugtig jord. Denne 'Snebolle' har smukke, duftende blomsterklaser, der er grøn-hvide og kugleformede. En fryd for øjet.

4. Kornel (Cornus sanguinea): Kornel er planten med de kendte røde grene. Ud over disse smukke røde grene får den også fine blomster, frugter og smukt løv. Ved at plante kornel som hæk får du en hæk, der ændrer sig året rundt – meget dynamisk!

5. Hundroser (Rosa canina): Denne hjemmehørende rosensort producerer smukke lyserøde blomster og klare røde hyben, der tiltrækker fugle, og den trives også godt i lerjord.

Køb kvalitets hækplanter til en overkommelig pris

Kvalitets hækplanter kan du købe til en overkommelig pris hos Budgetplant. Vi er oprindeligt en hækplantespecialist og ved derfor bedre end nogen anden, hvor vi kan købe de smukkeste planter. Derudover har vi optimeret vores behandling og pleje, så vi kan holde omkostningerne nede. Kvalitet til lave priser: det er det, vi står for!

Har du spørgsmål om hækplanter? Vores grønne eksperter står klar til at hjælpe dig via telefon, e-mail og chat!