Buxusen, som vi primært kender som den stramt beskårne, elegante hækplante, er en absolut klassiker og en uundværlig favorit i mange haver. Med dens små blade kan den formes perfekt til en smuk lav hæk i en stram blokform. Og det bedste af det hele er, at den bevarer sit pænt beskårne udseende længe takket være sin langsomme vækst på omkring 10 til 15 centimeter om året. Det er det ideelle valg, hvis du vil beskære din hæk i form, og hvis du vil have en hæk, der forbliver smukt lav. Vi forstår godt, hvorfor denne stedsegrønne hækplante ofte bruges som en haveafgrænsning i forhaver eller omkring slotte og paladser.

Buxusen

Buxusen udstråler klasse og elegance og har erobret hjertet hos mange haveejere i årevis. Men det er ikke kun dens udseende, der gør den så elsket. Buxus sempervirens, den mest almindelige art, er også utrolig nem at passe. De vokser næsten overalt i Europa, så længe det ikke er for vådt og blæsende. Selv i den gennemsnitlige nordeuropæiske vinter bevarer de deres grønne blade. Derudover bliver en buxushæk normalt ikke højere end en meter, hvilket gør buxusen til en perfekt plante til forhaver. Og det har sine fordele: Den lader nok sollys ind til dit hus, samtidig med at den danner en smuk afgrænsning. Men vent lidt, bekymre dig ikke, hvis du tror, du ikke er dygtig nok med en hækkeklipper! Der findes nemlig også færdige buxusplanter. Disse er allerede blevet beskåret i en smuk lige form af erfarne avlere. Det eneste, du skal gøre, er at plante dem ved siden af hinanden i jorden og vedligeholde beskæringen en til to gange om året. Så simpelt kan det være!

Beskæring af buxus

Buxusen er kendt som en hækplante, der let kan beskæres. En buxus bør beskæres mindst to gange om året. Første gang du beskærer buxus er før sommeren (omkring slutningen af juni), og den anden gang beskærer du helst omkring september. Selvfølgelig er det altid muligt at trimme buxusens form i løbet af vækstsæsonen. Sørg for ikke at beskære buxusen, når solen står højt på himlen. Dette kan få de nye blade til at brænde, og genopretningen kan tage ret lang tid.

Buxusmøl og buxussvamp

Desværre undgår buksbommen ikke de seneste års udfordringer. Buxusmøl og buxussvamp er skurke, der forårsager betydelig skade på buksusbush i Europa. Disse indtrængere er ikke indfødte og er sandsynligvis kommet hertil via dårligt pakket møbeltræ fra Asien. Buxusmøllen eller rettere sagt buxusrupsen forårsager stor skade på buksusbushene. Larven spiser bladene og danner spindelvæv. Når buxusmøllen dukker op, lægger den igen nye æg, og cyklussen begynder forfra. Resultatet: Du har ikke længere nogen buksusbom tilbage. Du kan bekæmpe buxusmøllen ved at fjerne larverne og klippe de indspundne grene væk. En temmelig opgave, der kræver tålmodighed. Som et alternativ kan du bruge plantebaserede bekæmpelsesmidler. Det er bedst at gøre dette tidligt på foråret, så snart du ser de første larver. Er din buksushæk allerede alvorligt angrebet? Så er det bedst at klippe hækken helt ned. Sørg dog for, at æg, larver og pupper ikke spreder sig yderligere, og læg alt beskæringsaffald i en tæt affaldspose.

Alternativer til buksushækken

Selvom det i årevis blev antaget, at buksusbommen var uovervindelig, er dette billede desværre ændret med buxusmøllens og buxussvampens ankomst. Og selvom buksusbommen stadig er en populær hækplante, søger folk også i stigende grad efter et alternativ til buksusbommen. Bor du et sted, hvor buxusmøllen ofte optræder? Så er det måske en god idé at se nærmere på buksusalternativer. Der er heldigvis masser af stedsegrønne hækplanter, der er et fint alternativ. Tænk på japansk kristtorn, kardinalhat og nogle gange endda taks. Japansk kristtorn (Ilex Crenata) har med sin tætte struktur og små blade et lignende udseende som buksusen. Forskellen er, at japansk kristtorn ikke påvirkes af buksussygdomme. Kristtornen vokser dog hurtigere og er derfor mindre egnet, hvis du gerne vil beskære hækken i form. Også taks nævnes oftere som et alternativ til buksusen. Taksen er imidlertid en nåletræ og har derfor en helt anden struktur end buksusen. Derudover er det værd at bemærke, at taksen er en giftig plante og derfor måske mindre egnet til en have, hvor der ofte er børn eller kæledyr.

Billige buksusplanter

Det sjove ved buksusen er, at du kan tilpasse den til dit budget. Hvis du ikke vil bruge meget, kan du starte med små eksemplarer med bare rødder. Det kan tage lidt tid, før de når den ønskede højde, men du får lov at være vidne til hele vækstprocessen, og det er naturligvis også sjovt. Har du lidt flere penge at bruge? Så køb buksusen med rod. Så uanset om du vælger den klassiske buksushæk eller en af dens smukke erstatninger, vil din have uden tvivl se fantastisk ud! Er du stadig i tvivl? Så kom forbi vores butik eller kontakt os.