En smuk hæk giver ikke kun en dejlig grøn følelse, men den tilbyder også den nødvendige privatliv. I stedet for et hegn eller en mur, kan du skabe en smuk grøn skel med en hæk. Og hvis du vælger klogt, behøver du ikke engang arbejde meget på det. De fleste hækplanter skal nemlig kun beskæres en til to gange om året. Vil du vide mere om, hvilke hækplanter der er egnede som skel og hvad du ellers skal overveje, når du planter en hæk som skel? Vi har samlet vores tips til dig.

Hæk som skel

Hvis du vil nyde en grøn hæk året rundt, er det bedst at vælge en vinterhårdfør plante. Dette er også et godt valg, hvis du ønsker privatliv. Heldigvis er der rigeligt at vælge imellem, når det kommer til vinterhårdføre hækplanter. Buksbom er en kendt og populær valgmulighed, men også Laurbær, Japansk Kristtorn og Efeu er populære planter som skel.

Portugisisk Laurbær

Den Portugisiske Laurbær, også kaldet Prunus, er en hækplante, der trives i mindre haver. Den Portugisiske Laurbær er en bemærkelsesværdig, stedsegrøn hækplante, der kendetegnes ved sine skinnende blade og dybrosa grene. Om foråret tiltrækker den med sine lange hvide blomster også nødvendige insekter som sommerfugle og bier. Dens tætte forgrening gør den Portugisiske Laurbær ideel til privatlivshække. Når den først er vokset sammen, danner den en solid og grøn hæk mod nysgerrige blikke.

Buksbom

Buksbom er måske en af de mest kendte typer hækplanter, og den findes i mange haver. Buksbom egner sig godt som lav hæk, men kan også nå en højde på 1,5 til 2 meter. Dette kræver dog lidt mere tålmodighed, da buksbom kun vokser omkring 15 cm om året. Har din buksbomhæk problemer med buksbomsyge? Eller er den angrebet af buksbomøl eller buksbomsvamp? Så er Japansk Kristtorn et godt alternativ.

Japansk Kristtorn

Vi nævnte det allerede kort, men Japansk Kristtorn fungerer også rigtig godt som skel. Japansk Kristtorn (Ilex Crenata) ligner med sine små blade meget på buksbom, men denne kristtornsort har ingen pigge, er ikke modtagelig for buksbomøl, men er lige så stedsegrøn som buksbom. Du kan også klippe den i smukke former, ligesom buksbom. Japansk kristtorn vokser hurtigt – omkring 20 til 35 cm om året – og er derfor egnet til både lave og høje hække. Til sidst kan Japansk kristtorn blive 2 meter høj.

Liguster

Liguster Ovalifolium, bedre kendt som Almindelig Liguster, er også et fremragende valg for alle, der leder efter en vedligeholdelseslet og robust hækplante. Denne Liguster forbliver hovedsageligt grøn om vinteren, men kan miste nogle blade ved meget kolde temperaturer. Dens karakteristiske dybgrønne, ovale blade og de hvide blomster, der dukker op om sommeren, gør den til en attraktiv tilføjelse til enhver have. Blomsterne efterfølges af sorte bær, selvom hyppig beskæring kan reducere blomstring og bærdannelse. Denne plante er især værdsat for sin tilpasningsevne og modstandsdygtighed mod forskellige forhold, og den vokser cirka 30 cm om året.

Regler for placering af en hæk (eller hegn) på skellet

Når en hæk plantes som skel, er der nogle ting, du skal tage hensyn til. Tænk for eksempel på hækens maksimale højde, men også på afstanden mellem hækken og skellet. Tjek derfor på forhånd kommunens hjemmeside, hvor du kan finde alle relevante bestemmelser.

Hækplanter købt hos Budgetplant

For alle typer hækplanter – også for færdighække – kan du helt sikkert finde det, du søger hos Budgetplant! Gennem vores indkøb fra faste avlere og effektiv behandling og pleje kan vi tilbyde vores store sortiment til lavere priser.