Coniferer har altid været populære som hækplanter på grund af deres passende vækstmønster, som kan skabe en smuk tilføjelse til din have. I denne blog om nåletræer finder du al den information, du har brug for om de forskellige typer nåletræer og hvordan du bedst plejer dem.

Coniferer

Coniferer er populære hækplanter. Dette skyldes, at de fleste nåletræer er stedsegrønne og let kan beskæres i en smuk form på grund af deres små nåle eller skæl. Desuden vokser mange nåletræer hurtigt, selvom der også findes langsommere voksende sorter, som er meget populære. Til en høj hæk med en smuk, lige form er der ingen bedre muligheder end nåletræer. De passer perfekt i et moderne haveanlæg på grund af deres former, men er også ideelle til en mere traditionel have.

En anden fordel ved nåletræer er, at de generelt er lette at vedligeholde. Selvom de hurtigere voksende sorter kræver nogle beskæringer om året, er beskæring af nåletræer ikke svært, og planterne reagerer godt på det. Nåletræer trives også på næsten alle veldrænet jordtyper. Det er dog vigtigt, at jorden ikke holder på for meget vand, som f.eks. tung lerjord, da nåletræer er mere modtagelige for rodbrand. Derudover stiller nåletræer få krav til deres omgivelser og kan placeres i fuld sol, men også i skygge.

Vinterhårdførhed

En anden faktor, der bidrager til nåletræernes popularitet, er deres vinterhårdførhed. Nogle nåletræer, såsom Thuja 'Smaragd', kan endda modstå temperaturer ned til -40 °C og tilhører dermed de mest vinterhårdføre hækplanter. Andre vinterhårdføre nåletræer omfatter forskellige typer Thuja, Taxus og Leylandii. Under strenge vintre vil dine nåletræshække derfor ikke hurtigt få frostskader, især hvis du beskærer dem i tide.

Typer af nåletræer

Udseendet af en nåletræshæk kan variere. Selvom det måske ser ud til, at nåletræer kun giver én type hæk, er det ikke tilfældet. Der er nemlig forskellige muligheder for, hvilken bladfarve din nåletræshæk får. Mange tænker på den dybgrønne farve af en taxushæk, men der er også friskere farver af nåletræer. Hvis du f.eks. vælger den gule Leylandii, den gule californiske cypres eller Thuja 'Brabant', vil din hæk få et mere levende udseende. På den anden side har den blå californiske cypres og Leylandii '2001' med deres blågrønne blade et helt andet udseende.

Størstedelen af vores udvalg af nåletræer består af skællet nåletræer som Thuja, Leylandii og californisk cypres. Mange gartnere synes, at disse hækplanter har et blødt og venligt udseende, hvilket gør dem velegnede til børnevenlige haver. Desuden udsender skællet nåletræer en behagelig duft. Nåletræer, såsom Taxus og sumpcypres, har et lidt anderledes udseende, men kan også beskæres til en smuk hæk. Det er vigtigt at bemærke, at nåletræer vokser langsommere end de fleste skællede varianter.

Et sjovt farveaccent kan skabes ved at plante en taxushæk med bær. Kun hun-taxus producerer bær, da andre nåletræer udvikler tørre kogler, såsom fyrrekogler. Den kvindelige Taxus 'Hicksii' producerer smukke bær på grenene efter bestøvning fra den mandlige modpart, Taxus 'Hillii'. Den markante røde farve af disse bær udgør en smuk kontrast til den mørkegrønne farve af taxusens nåle. Derudover kan du vælge en høj eller lav nåletræshæk afhængigt af din præference. Der er derfor masser af muligheder, hvis du vil plante en nåletræshæk i din have.

Pleje

Pleje af nåletræer er ikke en kompliceret opgave. Det vigtigste er at sikre, at de får nok vand, men ikke for meget. Derudover er regelmæssig beskæring afgørende. Hvor ofte du skal beskære, afhænger af den type nåletræ, du har i din have. Dette afhænger af væksthastigheden, men også om det er en skællet eller nålet nåletræ. Skællet nåletræ skyder nemlig ikke fra gammelt træ. Hvis du venter for længe med at beskære, kan det være nødvendigt at beskære grenene tilbage til det grønne område, hvilket betyder, at disse grene aldrig vil blive grønne igen.

Heldigvis er dette problem let at undgå ved at beskære to til fire gange om året. Med taxusplanter risikerer du slet ikke dette problem. Taxus skyder nemlig fra gammelt træ, da de har sovende knopper, der åbner, så snart der kommer lys på dem. Du kan beskære din taxus helt ned til stammen, og efter et stykke tid vil der igen vokse en smuk taxushæk. Dette kræver dog lidt tålmodighed, da taxus vokser langsomt, i gennemsnit omkring 15 centimeter om året. Dette er bemærkelsesværdigt, da de fleste nåletræer vokser hurtigt. Leylandii kan endda vokse en meter om året.

Hvis du stadig har spørgsmål efter at have læst denne blog, er du velkommen til at kontakte os.