Vil du plante en hæk og er du nysgerrig efter at vide, hvad den bedste tid er til at gøre det? Den bedste tid til at plante din hæk afhænger af dyrkningsmetoden. Grundlæggende har vi 3 dyrkningsmetoder; (hæk)planter med barrods (nøgne rødder), klump eller i potte. Du kan plante i din have året rundt. Den mest ideelle plantetid for mange planter er efteråret, især månederne september og oktober. Planter med klump eller nøgne rødder kan du bedst plante om efteråret.

Rod system, klump eller potte, hvad er forskellen?

Først og fremmest er det godt at vide, hvad forskellen er i dyrkningsmetoderne. Dette forklarer vi gerne. Hækplante som barrods betyder, at hækplanten er dyrket i åben jord. Hækplanten har kun 'bare nøgne rødder' uden jord omkring, når de tages op af jorden af gartneren.

Hækplante med klump er også dyrket i jorden, men er en lidt ældre plante, der undervejs er beskåret, omplantet og opstukket. Dette får hækplanten til at forgrene sig godt og udvikle et godt rodnet. Efter bestilling af hækplanten med klump, graves den op enten manuelt eller maskinelt. Jorden bliver omkring rødderne, hvilket resulterer i en fast klump. Rødderne pakkes derefter ind i jute eller et akryl net, så klumpen holder sig pæn og fast ved levering.

En hækplante i potte dyrkes som ung plante i en potte. Dette gør, at hækplanten kan plantes hele året rundt, også om sommeren. Dette er en stor fordel, da barrods og klump ikke er tilgængelige i sommermånederne. Fordi klumpen af hækplanten er fuldt gennemrodet i potten, vokser den nemt til, når den plantes.

Hvilken dyrkningsmetode kan jeg bedst bestille?

Der er flere overvejelser, du kan gøre dig ved valg af nye planter, den største forskel er prisen. Læs alt om forskellene mellem barrods, klump eller potte i vores blog.

Plantesæson for hækplanter med barrods (nøgne rødder)

Plantesæsonen for hækplanter med nøgne rødder er den korteste. Planter med nøgne rødder er tilgængelige fra ca. midt oktober til midt april. Da er disse planter i dvaletilstand, de har tabt deres blade og vil i foråret give en smuk hæk. Plantning i frostperioder er ikke muligt. I praksis kan du bedst plante hækken i de første og sidste måneder af plantesæsonen, da der endnu ikke er nattefrost. Brug et jordforbedringsmiddel som f.eks. Hagen A-Z ved plantning for at give hækken en god start, og sørg for, at rødderne ikke tørrer ud.

Plantesæson: midt oktober til midt april (bemærk: ikke ved frost!)
Fordel: billigt valg, let at transportere, lav vægt
Ulempe: risiko for tab, begrænset periode tilgængelig, skal hurtigt plantes

Plantning skal ske inden for maks. 3 dage efter modtagelse af hækplanterne. Hækplante som barrods er tilgængelig fra midt oktober til midt april. Bestilling kan ske allerede 3 måneder i forvejen.

Plantesæson for hækplanter med klump

Hækplanter med klump kan normalt plantes fra september/oktober. Disse er også billigere end potte-dyrkede (hæk)planter, men slår lidt nemmere rod end barrods, fordi de kommer med jord og det hele fra marken. Jorden omkring rødderne sikrer, at rødderne ikke så hurtigt tørrer ud. Brug også her et jordforbedringsmiddel og sørg for, at klumpen ikke tørrer ud.

Plantesæson: fra september/oktober til og med april (ikke ved frost!)
Fordel: billigere valg, mindre risiko for tab end barrods
Ulempe: begrænset periode tilgængelig

Plantning skal ske inden for maks. 5 dage efter modtagelse af hækplanterne. Hækplante med klump er ikke tilgængelig om sommeren. Hækplanter med klump skal plantes så tidligt som muligt i sæsonen. Klumpen er derfor tilgængelig fra september/oktober til og med april.

Plantesæson for hækplanter i potte

Hækplanter i potte er tilgængelige hele året. Disse planter har allerede et intakt rodnet i potten, hvilket gør, at de nemt kan overleve. Du kan plante dem, når du vil, men også potteplanter må ikke plantes ved frost. Potteplanter er en god måde at forlænge plantesæsonen på. Tager det lidt længere tid, inden planterne faktisk kommer i jorden? Glem ikke at vande potteplanterne. De skal stadig passes, ellers bliver de beskadiget, inden hækken reelt står.

Plantesæson: hele året (ikke ved frost!)
Fordel: slår næsten altid rod, er tilgængelig hele året, behøver ikke plantes med det samme
Ulempe: dyrere i indkøb

Bestsellerne blandt hækplanterne er blandt andet vores store udvalg af kirsebærlaurbær og også vores udvalg af bøgehække gør det godt i mange haver.